29 Nisan 2009 Çarşamba

ISPM 15 STANDARDI




ISPM 15 Standardı, ülkemizin de taraf olduğu IPPC (Uluslararası Bitki Koruma Konvansiyonu) Genel Kurulunun 2002 yılında kabul ettiği, uluslararası ticarette ahşap ambalaj malzemeleri kullanımını düzenleyen standarttır. Bu standartla ahşap ambalaj malzemeleri ile zararlı organizmaların ülkemizden yurtdışına ve yurtdışından ülkemize girişini, taşınmasını ve yayılmasını önlemek için oluşturulacak yapının usül ve esaslarını belirleyen yeni bir düzenleme getirilmiştir.


ISPM 15 standardına göre ihraç edilen ürün ne olursa olsun, her türlü ahşap ambalaj malzemesi (kalınlığı 6 mm.den az olanlar hariç olmak üzere, palet, sandık, kasa, takoz vb.) işlemden geçirilmiş (ısıl işlem veya metil bromür fümigasyonu) ve işaretlenmiş olmak zorundadır. Isıl işlem veya metil bromür fümigasyonu ile işaretleme ancak yetkili firmalar tarafından yapılabilmektedir. Türkiye genelinde ısıl işlem yapan firmalara aşağıda ki linkten ulaşabilirsiniz.




İşaretleme yapılmamış ambalaj içeren ürünlerin gümrükten çıkışına izin verilmeyecektir. Bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir.

Blog Arşivi