29 Nisan 2009 Çarşamba

ISPM 15 STANDARDI




ISPM 15 Standardı, ülkemizin de taraf olduğu IPPC (Uluslararası Bitki Koruma Konvansiyonu) Genel Kurulunun 2002 yılında kabul ettiği, uluslararası ticarette ahşap ambalaj malzemeleri kullanımını düzenleyen standarttır. Bu standartla ahşap ambalaj malzemeleri ile zararlı organizmaların ülkemizden yurtdışına ve yurtdışından ülkemize girişini, taşınmasını ve yayılmasını önlemek için oluşturulacak yapının usül ve esaslarını belirleyen yeni bir düzenleme getirilmiştir.


ISPM 15 standardına göre ihraç edilen ürün ne olursa olsun, her türlü ahşap ambalaj malzemesi (kalınlığı 6 mm.den az olanlar hariç olmak üzere, palet, sandık, kasa, takoz vb.) işlemden geçirilmiş (ısıl işlem veya metil bromür fümigasyonu) ve işaretlenmiş olmak zorundadır. Isıl işlem veya metil bromür fümigasyonu ile işaretleme ancak yetkili firmalar tarafından yapılabilmektedir. Türkiye genelinde ısıl işlem yapan firmalara aşağıda ki linkten ulaşabilirsiniz.




İşaretleme yapılmamış ambalaj içeren ürünlerin gümrükten çıkışına izin verilmeyecektir. Bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir.

Yıllık İşletme Cetveli

Sanayi Sicil Belgesi alan işyerleri 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu’nun 5. maddesi gereğince her yıl bir önceki yıla ait bilgileri içeren yıllık işletme cetvelini Nisan ayı sonuna kadar Sanayi ve Ticaret İl Müdürlükleri’ne vermeleri gerekmektedir. Vermeyen işyerleri hakkında 6948 sayılı kanunun 9’ncu maddesine istinaden para cezası uygulanır.
Yıllık işletme cetveli örneği Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğünden veya www.sanayi.gov.tr adresinden temin edilebilir. Ayrıca yıllık işletme cetvellerini online olarak vermek için şu sırayı takip edebilirsiniz.
  • www.sanayi.gov.tr adresine giriniz.
  • “On-line neler yapabilirim” menüsü altında “yıllık işletme cetveli işlemleri” ni tıklayarak işleminize devam edin. İlk kullanıcı iseniz yeni kullanıcı linkini tıklayınız.
  • Ad, Soyad, Kimlik no, e-posta ve şifre bilgileri girildikten sonra sadece sanayi sicil yıllık işletme cetveli işlemlerini seçiniz ve kaydet linkine basınız. Sanayi sicil belgesi numarası ile şirketinizi seçerek işlem yapabilirsiniz.
  • Kullanılan e-mail adresi ve şifresi ile tekrar online neler yapabilirim başlığı altından Yıllık İşletme Cetveli işlemleri seçilerek ilgili kutucuklara e-mail adresi ve şifre yazınız.
  • Açılan sayfada istenilen bilgileri doldurup kaydediniz ve genel bilgiler linkine tıklayınız.
  • Personel,enerji,üretim,atık madde ve marka bilgileri dolduruluruz.
  • Bütün panellerin girişi tamamlandıktan sonra ve bilgilerin doğruluğundan emin olunduğunda işlemlerimi veritabanına kaydet linki tıklayınız.

Yıllık işletme cetvelini doldururken kapasite raporunuzu baz almayı lütfen unutmayın.

Yeni Bir Blog Heyecanı



Merhaba Değerli Okurlarım,

Muhasebe ve finans üzerine bir çok site ve blog bulunmakta. Elbette bunlar hepimizin faydalandığı değerli bilgiler içermektedir. Benim blog kurmaktaki amacım bilgilerimizi hep birlikte paylaşabildiğimiz, güncel kanun maddelerinin uygulanması esnasında karşılaşabileceğimiz sorunları karşılıklı olarak paylaşıp çözüme kavuşturabileceğimiz bir bilgi platformu oluşturabilmek. Bu site herkese açıktır. Herkesin bilgi ve görüşüne saygım var. Burada kaynak göstererek yazacağım konular dışında tamamen benim öznel görüş ve bilgilerim yer alacak.



Hepinize sağlıklı ve başarılı günler diliyorum.

Blog Arşivi